28 listopada 2016 Udostępnij

Produkty ekologiczne – dlaczego warto?

Wybieranie odpowiednich produktów spożywczych jest niezbędną rzeczą dla każdego, kto chce faktycznie zdrowo się odżywiać. Teoretycznie na rynku panuje obecnie ogromny wybór, ale w rzeczywistości dość trudno jest znaleźć takie produkty, które są dla nas faktycznie zdrowe. Na szczęście w ostatnich latach coraz bardziej rośnie zainteresowanie żywnością ekologiczną, a lista faktycznie zdrowych produktów dostępnych w sklepach z roku na rok się wydłuża. Warto zatem szukać produktów oznaczanych jako żywność ekologiczna, bowiem odżywianie się nimi może rzeczywiście dobrze wpływać na nasze zdrowie.

Oczywiście, bardzo często jest to zwykły chwyt marketingowy mający na celu wykorzystywanie panującej obecnie mody. Nie można zatem zakładać, że każdy produkt reklamowy jako ekologiczny faktycznie będzie dobry dla naszego zdrowia. Na szczęście jednak istnieją profesjonalne instytucje zajmujące się wydawaniem specjalnych certyfikatów oraz szczegółowym kontrolowaniem przedsiębiorstw z branży spożywczej. Decydując się na produkty oznaczone w taki sposób mamy pewność co do tego, że faktycznie pochodzą one z uprawy ekologicznej. Jakie korzyści mogą płynąć z kupowanie żywności ekologicznej?

W przypadku takiej żywności nie stosuje się w czasie upraw żadnych pestycydów, co jest bardzo ważną rzeczą. Na szkodliwe działanie tych substancji są szczególnie narażone małe dzieci, których układ odpornościowy nie jest jeszcze tak dobrze rozwinięty, jak u osób dorosłych. Pestycydów muszą unikać również kobiety w ciąży, zarówno ze względu na zdrowie własne, jak i nienarodzonego dziecka. Substancje te mogą źle wpływać na rozwój płodu, a choroby przez nie wywoływane ujawniają się nierzadko wiele lat po narodzinach, kiedy już trudno jest znaleźć ich konkretną przyczynę.

Kolejną korzyścią jest to, że produkty ekologiczne bez wątpienia są rzeczywiście dobre dla naszego zdrowia. Szacuje się, że przy stosowaniu odpowiednich metod uprawy żywność zachowuje kilkadziesiąt procent więcej wartości odżywczych. W żywności ekologicznej znajdziemy zatem znacznie więcej minerałów i witamin, niż w tych "standardowych" produktach. Warto pamiętać, że w marketingu pojęcia zdrowej i ekologicznej żywności bardzo często są stosowane jako synonimy, podczas gdy w rzeczywistości mogą oznaczać zupełnie coś innego. "Zdrowa" żywność to pojęcie niezdefiniowane – każdy producent może po prostu powiedzieć, że oferowana przez niego żywność jest zdrowa. Jedynie żywność określana jako "ekologiczna" i posiadająca odpowiednie certyfikaty jest uprawiana w rzeczywiście odpowiedni sposób.

Decydowanie się na żywność ekologiczną to również doskonały sposób na pośrednie dbanie o nasze środowisko naturalne. Rolnicy którzy chcą uzyskać takie certyfikaty zawsze muszą troszczyć się o odpowiednie metody uprawy, które są zgodne z zasadami ekologii. Tacy przedsiębiorcy rzeczywiście dbają zatem o swoje otoczenie, a stosowane przez nich substancje w żaden sposób nie są szkodliwe dla naszego środowiska naturalnego. To samo dotyczy również produktów mięsnych. Kupując te, które oznaczone są jako ekologiczne mamy pewność, że zwierzęta hodowane na mięso miały zapewnione odpowiednie warunki życia nie były traktowane w zły sposób. Dotyczy to również stosowania wyłącznie humanitarnych metod uboju.

Faktem jest, że żywność ekologiczna jest nieco droższa niż ta standardowa. Należy jednak pamiętać o tym, że w tym przypadku rzeczywiście płacimy za wysoką jakość. Produkcja żywności ekologicznej wymaga większej dbałości o szczegóły – producenci nie mogą w tym przypadku pozwalać sobie na stosowanie zbyt wielu "masowych" metod, których jedynym celem jest zwiększenie ilości wytwarzanych produktów i zmniejszenie ich kosztów. Patrząc na wymienione wyżej korzyści, kupowanie takiej żywności po nieco wyższej cenie jest jednocześnie doskonałą inwestycją zarówno we własne zdrowie, jak i ochronę naszego środowiska naturalnego.
Produkty ekologiczne zdobywają coraz większą popularność, zatem już teraz możemy znaleźć ich bardzo wiele w sklepach. Zdecydowanie warto się nimi zainteresować, bowiem decydując się na nie robimy coś rzeczywiście dobrego dla swojego organizmu.

Bożena Walno

Dermatolog. W swojej przychodni często wykonuje testy alergologiczne osobom z zagranicy, które chwalą sobie polska służbę zdrowia.